مشخصات مرغ منجمد سالم و بهداشتی
فوریه 25, 2017بهترین رنگ مرغ، سفید یا زرد کهربایی؟
آوریل 10, 2017
مرغ سالم را بشناسیم
به نظر مرغ چاق و درشتی بود. بستهبندیاش اینطور نشان میداد. گوشتی صورتی و پوستی زرد و نازک و کمچرب داشت، اما دقیقتر که شدم، انگار قسمتهایی از سطح ران و بال مرغ، رنگ کبودی داشت و خونمردگیهایی زیر پوست مرغ به چشم میخورد.
جام جم سرا: مرغ دیگری را انتخاب کردم، اما اغلب مرغها همین شرایط را داشتند. این پرسش پیش آمد که دلیل این کبودیها چیست. اغلب عرضهکنندگان مرغ، علت این خونمردگیها را ناشی از تزریق داروهای هورمونی و آنتیبیوتیک عنوان میکنند که چون تزریق با سرعت و در نواحی بال، ران و گردن مرغ انجام میشود، باعث ایجاد خونمردگی در محل تزریق میشود، اما برای آنکه به پاسخی علمی و منطقی دست یابیم، با دکتر آراسب دباغمقدم، متخصص علوم و صنایع غذایی، دامپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گفتوگو کردهایم.
وی در گفتوگو با جامجم با اشاره به اینکه متاسفانه اظهار نظر مغازهداران به بیاطلاعی آنان به علم دامپزشکی برمیگردد، میگوید: در مرغ گوشتی هیچ نوع تزریقی اتفاق نمیافتد؛ زیرا این کار در یک مرغداری که به طور مثال 50 هزار قطعه مرغ را در یک سالن پرورش میدهد، بسیار استرسزاست. درنتیجه داروی مرغهای گوشتی به طور معمول در آب مصرفی آنها حل میشود. مغازهداران احتمالا چون چنین تزریقاتی را در کبوترهای خانگی دیدهاند. اینگونه اظهار نظر میکنند و توجه ندارند که تجویز دارو به یک کبوتر با تجویز دارو به مرغ مرغداریها تفاوتی از زمین تا آسمان دارد.این متخصص درباره علت کبودی ران و بال مرغهای بستهبندی میگوید: این خونمردگیها و کبودیها، بهطور معمول هنگام گرفتن مرغ در مرغداری و ارسال به کشتارگاه پیش میآید. مثلا مرغ زیر دست و پای کارگران مرغداری میماند و قسمتی از بدنش کبود میشود. برخی وقتها هم به دلیل تنظیم نبودن سرعت خط کشتار، این مشکل در کشتارگاه اتفاق میافتد و بهتر است این قسمتها مصرف نشود و در کشتارگاه هم توصیه میشود این بخشها از سوی دکتر دامپزشک حذف شود.
هورمون نه! آنتیبیوتیک آری
آیا مرغهای بستهبندی شده را از نظر میزان دوز مصرفی داروهای هورمونی و آنتیبیوتیک بررسی میکنند که زیانی برای سلامت مصرفکننده نداشته باشد؟ این متخصص تصریح میکند استفاده از هورمون در مرغهای گوشتی شایعهای است که متاسفانه بدون سند و مدرک دهان به دهان بین خانوادهها منتقل میشود. اگر فرض بر این باشد که مرغدار بخواهد هورمونهای مخصوص دام یا انسان را برای مرغ استفاده کند، این هورمونها بسیار گران و استفاده از آنها قیمت مرغ را بسیار افزایش میدهد و در نتیجه استفاده از هر نوع هورمون برای مرغدار بهصرفه و اقتصادی نیست.
دکتر دباغ با اشاره به اینکه فعلا فقط مرغ سبز، مرغ بدون آنتیبیوتیک محسوب میشود، میگوید: مرغ سبز چندسالی است در بازار عرضه میشود. این مرغ ارگانیک نیست، اما فاقد آنتیبیوتیک و نیز فاقد داروهای آنتیکوکسیدیوز است (کوکسیدیوز یک بیماری انگلی طیور است). این مرغ در طول دوره پرورش سه نوبت از سوی سازمان دامپزشکی کشور مورد آزمایش قرار میگیرد و اگر عاری از آنتیبیوتیک بود، مجوز فروش آن به صورت مرغ سبز صادر میشود. این نوع مرغ در مرغداریهایی که مدیریت بهداشتی بالایی دارند، قابل پرورش است و طعم بهتری دارد.
درباره دیگر مرغهای معمولی هم مسئول فنی ـ بهداشتی مرغداری باید دقت و نظارت داشته باشد که از آخرین زمان مصرف آنتیبیوتیک در مرغداری تا هنگام ارسال مرغها به کشتارگاه ـ مدتی که ما به آن «دوران منع مصرف» میگوییم ـ سپری شده باشد.البته این موضوع به وجدان کاری دکتر دامپزشکی که گواهی سلامت مرغها را صادر میکند و نیز مرغدار بستگی دارد و ممکن است برخی این دوران را رعایت نکنند و گواهی صوری صادر شود. به هر حال فعلا آزمایشی درباره مرغهای معمولی از سوی سازمان دامپزشکی کشور انجام نمیشود و در این زمینه، فقط فعالیتهای پژوهشی در قالب طرحهای تحقیقاتی انجام شده است. این متخصص میافزاید: برخی آنتیبیوتیکها بر اثر حرارت پخت خنثی میشوند و از سمی بودن آنها کاسته میشود، اما برخی دیگر خیر. در هر صورت بهتر است مرغ فاقد آنتیبیوتیک و زمان منع مصرف آن رعایت شده باشد.